Parc La Brea

Plantilla:Infotaula indretParc La Brea
Imatge
Tipusjaciment paleontològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaLos Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRanxo La Brea Modifica el valor a Wikidata
Map
 34° 03′ 47″ N, 118° 21′ 21″ O / 34.06306°N,118.35583°O / 34.06306; -118.35583
Característiques
Altitud5.610 cm Modifica el valor a Wikidata

Lloc webtarpits.org Modifica el valor a Wikidata

Facebook: tarpits X: labreatarpits Instagram: thelabreatarpits Youtube: UCa31TAZ1i-GaASAnyPGpV_w Modifica el valor a Wikidata
El Page Museum, Hancock Park, que representa el Parc La Brea

El Parc La Brea (de l'espanyol "el piche") o Ranxo del Pou de Piche de La Brea (en anglés La Brea Tar Pits o Ranxo La Brea Tar Pits) és un famós jaciment de brea (asfalt o betum) situat a Hancock Park, en ple centre de la ciutat de Los Angeles, Califòrnia, Estats Units d'Amèrica. La brea aflorà al sòl d'aquesta àrea fa desenes de milers d'anys, i formà centenars de piscines que durant aquest temps retingueren a dins animals i plantes que hi havien caigut, i així van ser fossilitzats. El resultat n'és una rica col·lecció de fòssils datats de l'última era del gel.

Els treballs de recerca hi començaren a la primeria del segle xx. Durant les dècades de 1940 i 50 se'n recuperaren mamífers submergits. Al segle XXI s'hi investigaren microfòssils, insectes fossilitzats i plantes, i també grans de pol·len. Aquests fòssils ajuden a definir un medi ambient amb un clima més humit a la conca de Los Angeles durant l'era glacial.

El George C. Page Museum de Hancock Park, part del Natural History Museum de Los Angeles, presenta aquests descobriments.[1] La situació del parc en un gran centre urbà, la història dels descobriments i l'excel·lent presentació del Page Museum feren del Parc La Brea un jaciment paleontològic important.

Parc La Brea el 1910; amb les torres petrolieres al fons

El jaciment de La Brea al Hancock Park està situat a l'àrea urbana de Los Angeles, prop del districte de Miracle Mile. Els pous contenen betum, que hi brolla del sòl. A Hancock Park, l'asfalto emergeix del subsol, i és un derivat dels dipòsits de petroli de la conca de Los Angeles.

El betum brolla en la superfície en diversos llocs del parc, i forma piscines. Dels bacteris trobats, de 200 a 300 espècies encara són desconegudes.[2]

Les datacions radiomètriques de fustes i ossos conservats apunten una edat de 38.000 anys per al material més antic trobat al Parc La Brea, i encara continuen apareixent-hi organismes actualment.

  1. Page Museum. «Page Museum - La Brea Tar Pits» (en anglés). Page Museum web site. The Natural History Museum of Los Angeles County Foundation. [Consulta: 15 desembre 2006].
  2. Jia-Rui Chong,destruir Researchers learn why tar pits are bubbly Arxivat 2013-01-27 at Archive.is, Los Angeles Times, 14 de maio de 2007.(anglès)

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne